onsdag 4 oktober 2017

Artefakt båt!

Hej!

Här kommer lite information om vad vi gjort under de senaste tekniklektionerna!
Vi har arbetat med att konstruera en båt som flyter. Vi har haft tillgång till olika sorters material där eleverna själva fått välja vilket material deras båt ska bestå av. Eleverna har arbetat enskilt och dokumenterat allt de gjort stegvis som de sedan har fått presentera inför klassen samt visa sin färdigbyggda båt! Detta har varit väldigt intressant och givande då alla elever delat med sig av sina konstruktioner och lösningar för att få en båt som flyter.

Undervisningen har gett eleverna möjlighet att utveckla:
Förmågan:
”Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar”,
Centralt innehåll:
”Undersökande av hur några vardagliga föremål är uppbyggda och fungerar samt hur de är utformade och kan förbättras”.
”Dokumentation i form av enkla skisser, bilder och fysiska modeller”.
Kunskapskrav åk 6:
”Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller”.
                                                                              (Skolverket, 2016)


Vi tänker att båtarna eleverna har konstruerat även ska följa med oss under de kommande fysiklektionerna då vi ska prata om densitet!


Trevlig helg!

/ Emina, Raba & Medina


Stjärnorna - fidget spinner

Hej allihopa!

Den här veckan har vi arbetat med artefakten Fidget Spinner under tekniklektionerna. Som ni säkert redan vet är det en väldigt populär leksak bland eleverna i klassen. Vi har pratat om historien bakom, att det är en gammal konstruktion som återfinns i till exempel hjulet. Ur miljösynpunkt tycker vi att det är viktigt att använda sig av återvinningsbara material, därför har vi använt oss av papper, kartong och tandpetare vid konstruerandet av Fidget Spinners. Vi tycker att det är viktigt att inte utesluta elever i undervisningen, därför har vi valt en genusneutral leksak som alla känner till. Just nu övar vi på att följa instruktioner, till den här uppgiften fick eleverna bilder och lite text om hur man kunde konstruera leksaken. Vi tycker att det är viktigt att eleverna vet vad de håller på med och varför under lektionerna, därför har vi valt att starta varje lektion med en kort diskussion om vad vi håller på med just nu och varför. Eleverna är mycket delaktiga i detta och det är viktigt för oss att alla får komma till tals. På samhällskunskapen lär de sig just nu om demokrati så vi tyckte det passade bra att öva praktiskt på det.

Eleverna var bra på att tänka till och hitta lösningar på problem som uppstod under vägen. Samarbetet var också beundransvärt och det blev en trevlig stund. Spännande frågor under vägen ledde till diskussion. Nu ligger elevernas egna Fidget Spinners i klassrummet så att alla kan se dem. Till alla elever vill vi återigen säga bra jobbat!


Nästa vecka kommer vi konstruera egna paddelbåtar med fokus på förflyttning av krafter.

Trevlig helg!

Med vänlig hälsning pedagogerna, Elsa, Rebecca, Sara, Andrea och Matilda.











Artefakt: Sprattelgubbe - Kottarna

Vad?
Ø  En sprattelgubbe!

Hur?
v Diskussion i klassen om sprattelgubbe som mekanism.
v Eleverna får göra en egen sprattelgubbe med valfritt motiv efter en mall.
v Eleverna får skriva om mekanismen, rörelseförändringen. 

Varför?
v Skapande arbete och lek är väsentlige delar i det aktiva lärandet” samt att skolan ska ”stimulera elevernas kreativitet..” (Kap 1, Skolans värdegrund och uppdrag, Skolverket, 2011) à Därför gör vi en elevnära artefakt som eleverna själva får designa.

Syfte:
v ”Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för teknik och tar sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt” (Skolverket 2011).

Förmågor:
v Eleverna får använda analysförmågan för att analysera mekanismens process. Eleverna får använda begreppsförmågan när de samtalar om input, process och output.

Centralt innehåll:
v ”Några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel föremål på lekplatser och husgeråd av olika slag” (Skolverket 2011).

v Tydliga konkreta mål presenteras för eleverna genom att man hänger upp målet på tavlan och den förmåga som används i ett moln och pratar om dem. Exempel: ”Vi ska lära oss hur en enkel mekanism fungerar”.

Hoppas att detta arbete ska inspirera till lärande om enkla mekanismer!

Ett tips! Inför Halloween kan eleverna få färga sina sprattelgubbar med självlysande färgpennor, för att få dem att lysa i mörker! Lycka till!

/Kottarna
Anton, Carolin, Batool och Frida

tisdag 3 oktober 2017

Artefakt: Flygande drake

Teknikundervisning åk. 2
Under den gångna veckan har eleverna arbetat i mindre grupper med att konstruera flygdugliga drakar. Draken är en artefakt som har en lång historia bakom sig och i många delar av världen är den fortfarande en mycket populär leksak!

Konstruktionsarbetet gick till så att alla grupper fick utgå från samma ritning och grund med en kropp av blompinnar. Grupperna fick sedan välja mellan olika material för att ge draken vingar och svans: plastpåse, papper eller tyg. De fick även välja mellan olika linor: sytråd, fiskelina och tunt rep.

Eleverna fick pröva sig fram och resonera kring vilket material som kunde tänkas fungera bäst. Tillsammans tittade vi lite närmare på hur de olika materialen kan sammanfogas. Vi kom bland annat fram till att det är svårt att tejpa på tyg, men att man istället kunde använda lim eller häftapparat. Efter konstruktion och test av drakarnas flygförmåga diskuterade vi resultatet och val av material. Vi tittade sedan ännu lite närmare på materialen och deras egenskaper, samt om det var något annat eleverna skulle vilja ändra på i ritningen eller valet av material.

Läroplanen
Målet med den här uppgiften var att utifrån val av material bygga en drake som kan flyga så bra som möjligt.


Syfte:
Eleverna fick träna sig i förmågan att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion.


Centralt innehåll:
Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas.


Då det inte finns några kunskapskrav för årskurs 3 så har vi tittat på de för årskurs 6 som man ska sträva mot på lång sikt. Vi har i detta arbete valt att sträva mot: Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.







MVH H2O

Här är ett litet filmklipp från testflygningen!







Hjulets funktion - Labbråttorna

Hjulets funktion
Enligt Skolverket så har tekniska lösningar alltid varit betydelsefulla för människan och samhällets utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla mänskliga behov (Skolverket 2011).

Genom undervisningen ges eleverna förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
* Identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion.

Vi har valt att fokusera på hjulet och dess tekniska funktion, det gör vi genom att låta eleverna konstruera och skapa en egen bil. På så vis ges de möjlighet att skapa sig en förståelse för hjulets betydelse för vår vardag och samhälle. Detta arbetsområde kan bidra till diskussioner om hjulets historia, hjulets användningsområden och hjulets funktion. Genom att låta eleverna bygga bilar skapas ett tillfälle att diskutera det ovannämnda, det skapas även ett tillfälle att diskutera friktion och att jämföra föremål med och utan hjul. Eleverna får bygga sina bilar i par och väljer även vilka material de vill använda av det som finns tillgängligt. Målet med uppgiften är att bilen ska rulla och för att hjulen ska rulla behövs en hjulaxel. Vi vill att eleverna provar sig fram tills de hittar ett sätt att få hjulen att rulla och det gör eleverna med stöd av läraren.  Vi vill att eleverna gör egna konstruktionsritningar efter att de har byggt sina bilar.

Vi kommer även gå igenom vad som krävs för att få hjulet att rulla.

Hjulet rullar inte av sig själv utan det krävs att man tillför en energi till exempel lägesenergi eller rörelseenergi. 






Västkustarna - hjulet


Sammanfattning – teknik, artefakt hjulet.

Vi har arbetat med artefakten hjulet. Detta kopplade eleverna främst samman med bilen och hur den rullar framåt. Därav lät vi eleverna få bygga i mindre grupper varsin bil utav återvunnet material. Fokuset låg i att de skulle få bilen att rulla framåt så långt som möjligt. Förmågan vi ville att eleverna skulle utveckla var att identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar. Syftet med arbetet var att eleverna under arbetets gång får möjlighet att utveckla förståelse för att teknisk verksamhet har betydelse för människan. Eleverna får förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar. Eleverna har fått arbeta i mindre grupper och utveckla sin egen konstruktion med tips utav vår prototyp och ritning utav en bil. Här fick eleverna möjlighet att vara kreativa i sitt skapande. Arbetet avslutades med diskussion där vi diskuterade elevernas val utav material, vilken konstruktion som hade bäst funktion.

Hoppas era barn tyckte detta var lika roligt och givande som vi pedagoger!


måndag 2 oktober 2017

Muggtelefon


Hej föräldrar!

Idag på tekniklektionen har vi arbetat med artefakten muggtelefon. Syftet med detta är att undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Samt att eleverna utvecklar kunskaper om teknikens historiska utveckling. Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla sin förmåga att kunna använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer, exempelvis: konstruktion, uppbyggnad och artefakt.

Ur det centrala innehållet har vi arbetat med att fokusera på hur föremål i elevernas vardag har förändrats över tid, genom att vi visade eleverna en tidslinje över telefonens utveckling. Vi har inte enbart visat hur telefonen ser ut i historiskt perspektiv, utan vi har även tagit upp hur man förenklat ett vardagsproblem för människan, som exempelvis att telefonen har blivit trådlös och mindre.

Vi började med att eleverna fick se en film på ur.se (https://urskola.se/Produkter/173775-Tiggy-testar-Muggtelefonen) om hur en muggtelefon konstrueras och på så sätt få lära sig hur man kan höra varandra på detta sätt. Därefter delade vi in eleverna parvis där de utefter konstruktionsbilder fick bygga sin egna muggtelefon (se bilder längst ner). När de gjort klart sina artefakter fick de testa hur de fungerade med en slapp respektive spänd lina till muggtelefonerna.

Till det här arbetet integrerade vi med fysiken genom att vi pratade om vibrationer i tråden, hur ljudvågorna tar sig fram samt hur det kan röra sig genom olika material. Något som vi också har fokuserat på i det här arbetet är inte enbart slutresultatet av produkten utan också vägen dit.

Trevlig helg och hoppas att era barn tycker om sina artefakter!

Mvh
Kräftorna
Material

Ta nålen och gör ett hål i båda muggarnas bottnar.

Trä igenom tråden i muggarna.

Knyt en knut i ändarna på tråden och dra ner den så den ligger mot botten.

Detta blir den slutliga artefakten


Här ser ni en bild när produkten testas av lärarna.




Artefakt: mjölkpaket

Hej föräldrar i klass 2A!


På måndag kommer vi starta upp ett nytt tema som sträcker sig under en fyra veckors period, som handlar om artefakten mjölkpaket. Med denna uppgift vill vi låta eleverna, som tenderar att förknippa teknik med moderna artefakter som exempelvis datorer, få upp ögonen för annan teknik i sin vardag.


Vi kommer att göra två studiebesök, ett på en bondgård och det andra på Tetra Pak. Syftet med denna undervisning är, som läroplanen belyser, att eleverna ska få arbeta med att analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid. Detta gör vi genom att undersöka vardagliga föremål, i detta fall ett mjölkpaket. Vi kommer att fokusera på hur dessa är uppbyggda och fungerar, samt hur de är utformade och kan förbättras.


För att eleverna ska förstå hur mjölkpaketet fungerar kommer vi tillsammans plocka isär en förpackning. Här diskuterar vi material, transportled, produktion och hur förpackningen har förändrats över tid. Vi kommer även att studera uppbyggnaden av förpackningen för att senare bygga ihop ett eget mjölkpaket som eleverna får designa själva.


Vi klassföreståndare har såklart redan byggt varsitt mjölkpaket, det var inte superenkelt. Därför har vi gjort en konstruktionsritning som eleverna ska följa då de gör sitt eget mjölkpaket. Detta i syfte för att de ska kunna följa enkla instruktioner/konstruktioner som läroplanen har som ett kunskapskrav i årskurs 6.


Vi skulle vara mycket tacksamma om eleverna kan få med sig tomma mjölkpaket hemifrån till nästa vecka.

MVH. Arbetslag Åmål

 
 
 
 

Artefakt - Sked

Inledning
Vi har valt att genomföra en teknikuppgift där eleverna med hjälp av instruktioner, ska få konstruera varsin sked. Artefakten sked är ett elevnära verktyg som de flesta stöter på varje dag.

Styrdokument
Redan i kapitel två i läroplanen om övergripande mål och riktlinjer står det:
”…kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv”

Syftet är att undervisningen ska utveckla intresse för teknik och förmågan att ta sig an tekniska utmaningar på ett medvetet och innovativt sätt. Föremål i elevens vardag och hur den är anpassad efter människans behov är det vi kommer behandla från det centrala innehållet.

Material
Pinne ca 10-15 cm
Aluminiumfolie

Tillvägagångssätt
1 Leta fram en pinne i skogen som är lagom lång, ca 10-15 centimeter. Skala av eventuella kvistar för att få en jämn och fin pinne.
2 Riv en remsa av aluminiumfolien och linda runtom pinnen för att forma ett stabilt skaft.
3 I ena änden av pinnen (skedskaftet) formar du med hjälp av aluminiumet ett skedblad. Använd några lager aluminium för att göra skeden tillräckligt tjock och stabil.
4 Din sked är klar!

Vi väljer att starta upp vår undervisning inomhus där vi visar en video, videon ska skapa intresse och väcka nyfikenhet och innehåller dessutom ett tillvägagångssätt i rörande bilder för att skapa en sked. Väl utomhus kommer eleverna ha tillgång till ett A4 med instruktion i punktform med stöd av stillbilder. Vi har valt att använda bilder som stöd för att skapa en klarare bild för eleverna vilket också involverar ytterligare en inlärningsstil.

Avslutningsvis samlar vi eleverna och tittar på deras skedar och diskuterar i helgrupp hur vi byggt dem, vad vi använt oss av för material och ifall våra skedar ser olika ut. Diskussionen sker i helklass eftersom att vi vill låta alla eleverna vara delaktiga och dessutom ta del av andra elevers tankar och idéer. Vi pratar därefter om hur man kan vidareutveckla idéen och hur vi kan skapa andra föremål med hjälp av teknik för att underlätta i vardagen och spinna vidare på ämnet teknik.





Babblarna

Forskarna - Artefakt paddelbåt


Vi har valt att konstruera en paddelbåt med hjälp av återvunnet material. Materialet som vi kommer att använda oss av är: mjölkpaket, gummisnoddar, glasspinnar, sax och lim, det vill säga saker som man kan hitta i hemmet. Målgruppen är en årskurs 1 som kommer att delas upp i mindre grupper. För att underlätta för eleverna att förstå hur en båt är konstruerad planerade vi först att prata om det och eventuellt titta på en film. I samband med undervisningen går vi igenom och förklarar olika begrepp inom teknik. Vidare kommer eleverna att få en skriftlig instruktion kompletterad med bilder och med hjälp av sina gruppkamrater samt lärare få konstruera deras egen paddelbåt.
 
Man kan prova paddelbåten både inne i en större balja eller utomhus i någon å. Vi tänker att man kan väva in flera ämnen så som miljö och historia kring arbetet med paddelbåten. Man kan gå igenom båtens historia och utveckling samt hur olika drivkrafter har utvecklats. Man kan beroende på hur mycket tid man har  även utveckla paddelbåten genom att måla dom, göra dom större eller använda mer än en paddel. En självklarhet är att man som lärare är delaktig i arbetet med paddelbåtarna samt är uppmärksam på barnens tankar och idéer.
 
Vårt mål med aktiviteten är att barnen ska lära sig några begrepp som är typiska för ämnet teknik samt att de ska få öva på att läsa instruktioner.


Artefakt båt!

Hej! Här kommer lite information om vad vi gjort under de senaste tekniklektionerna! Vi har arbetat med att konstruera en båt som fly...