Under den gångna veckan har eleverna arbetat i mindre grupper med att konstruera flygdugliga drakar. Draken är en artefakt som har en lång historia bakom sig och i många delar av världen är den fortfarande en mycket populär leksak!
Konstruktionsarbetet gick till så att alla grupper fick utgå från samma ritning och grund med en kropp av blompinnar. Grupperna fick sedan välja mellan olika material för att ge draken vingar och svans: plastpåse, papper eller tyg. De fick även välja mellan olika linor: sytråd, fiskelina och tunt rep.
Eleverna fick pröva sig fram och resonera kring vilket material som kunde tänkas fungera bäst. Tillsammans tittade vi lite närmare på hur de olika materialen kan sammanfogas. Vi kom bland annat fram till att det är svårt att tejpa på tyg, men att man istället kunde använda lim eller häftapparat. Efter konstruktion och test av drakarnas flygförmåga diskuterade vi resultatet och val av material. Vi tittade sedan ännu lite närmare på materialen och deras egenskaper, samt om det var något annat eleverna skulle vilja ändra på i ritningen eller valet av material.
Läroplanen
Målet med den här uppgiften var att utifrån val av material bygga en drake som kan flyga så bra som möjligt.
Syfte: Eleverna fick träna sig i förmågan att identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion.
Centralt innehåll: Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas.
Då det inte finns några kunskapskrav för årskurs 3 så har vi tittat på de för årskurs 6 som man ska sträva mot på lång sikt. Vi har i detta arbete valt att sträva mot: Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.
MVH H2O
Här är ett litet filmklipp från testflygningen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar